Project Brief
Type: Listed Building / Residential
Area (m2): 270 (building inc garage) 868 (entire site)
Budget: 600,000
Features: Sheepswool Insulation, Swimming Pool, Triple Glazing,

The Mowhay is located in the grounds of the listed building known as Withiel House and previously served to provide stabling. The original design concept was to utilise The Mowhay to provide a core residential living space whilst having the ability to expand into further accommodation when the requirement arises for visiting friends and family. The east façade of The Mowhay is located on the boundary of the rear access to Withiel House, grade 1 listed Withiel Church and the grade 2 listed Old Rectory. A sympathetic approach to the renovation and conservation of this façade was implemented utilising the existing openings and natural stonewalling. The building continues to exist in complete harmony with its surroundings. The Mowhay courtyard was designed to collect the southern sun: the morning eastern light enters the breakfast room and guest bedrooms whilst the midday/evening sun bathes the swimming pool and external covered terrace.
The final design captures a sense of place and warmth. It also provides comfortable living spaces that are naturally lit with each having an intriguing interest.
The Mowhay was constructed using a 300mm timber frame. The entire frame was insulated full fill with natural sheep wool including floors, 300mm to the roof and 400mm to The Mowhay walls providing a breathing construction with thermal and acoustic separations. Living wood triple glazed windows and doors were chosen as their performance reduced the energy consumption of the building as a whole, moderating temperatures within. Lindab Aluzinc Rainwater goods were used as they are durable, require minimal maintenance and are easily recycled at the end of their life.
There is no mains gas supply to Withiel, an LPG Rayburn provides primary space, domestic water and underfloor heating to The Mowhay. A Sedbuk A-rated Worcester LPG gas condensing boiler supplies primary heat to underfloor heating and domestic hot water and serves the pool and ancillary rooms.
This building is of an extremely high specification in terms of its thermal qualities and sustainable materials. Principally utilising timber, sheep’s wool insulation and natural materials the building far exceeds existing building regulations.