“This was no ordinary project but something very very special. The result is a house which exceeded our expectations in every sense.“
Mr & Mrs Wright

Project

The original house at Edge O’ Cliff was a 3 bedroom wooden chalet built in the 1920’s. Perched on the coastal slopes with a small coastal path as the only access. ARCO2 took on this tough challenge and used innovation, determination and passion to create the residence you see today.

Panoramic Sea Views

The result of being perched on the Cornish south-west coastal path on the way to St Ives? Stunning sea views to enjoy on your doorstep.

DESIGN FEATURES:

  • 360° Views
  • Rooftop Balcony
  • Sea-facing Windows

Area of Outstanding Natural Beauty

The uniqueness of this location, the build and the views were worth every challenge this project presented. The build is just within an area of outstanding natural beauty with the SW coastal path running beneath the garden.

Challenges:

  • Carrying all materials on foot
  • No Machinery Access
  • Locally significant, highly visible and popular site

Sustainable Features

A well-deserved, award winning project with sustainable architecture and healthy living at its core.

  • Passive House Design
  • Very Low Running Costs
  • Locally Sourced Materials
  • Ecologist Garden Landscape Design

 

“I can honestly say that the process of building “Edge O’ Cliff” was incredibly enjoyable and satisfying. This would not have been possible was it not for the dedication of the Arco2 team. The project was fraught with risk and technical challenges both of which were approached with a balanced, pragmatic and scientific poise. This made our decision making all the easier as we were clearly made aware of all possible outcomes. Poor access, costal location and ex-mining areas are normally enough to send most people running but none of this impeded our vision of creating the final outcome.

The relationships forged during the project with the builder, suppliers and neighbours were acutely managed by Arco2 which brought with it a sense of trust and a feeling of well-being. This was no ordinary project but something very very special.

The result is a house which exceeded our expectations in every sense. Easy to use, low maintenance, very low running costs, and practically every small detail thought through. The overriding style was driven by function but somehow managed to produce a unique quality which is so rarely found in construction.

We started the project with a sense of responsibly to build a house that would do justice to the very special location which is held dear to ourselves and an enormous number of visitors as well as local residents. The result was met with absolute admiration not only for defying the obvious technical challenges but for a timeless build which sits peacefully next to the SSSI within an Area of Outstanding Natural Beauty”.
Mr & Mrs Wright

 

For more information on Edge O’Cliff visit Drift Journal